CC De Borre

MOODY BLUE PRODUCTIONS

Armand

Tickets

theater

“Als Armand een Amerikaan was geweest, hadden ze zijn verhaal al zes keer verfilmd.”

Armand Swartenbroeks (°1892) was dé Belgische topvoetballer in een tijd waarin nog geen sprake was van professionele sportbeoefening. Hij combineerde zijn sportcarrière met een eigen dokterspraktijk, een politieke carrière en zijn inzet als frontarts tijdens de twee Wereldoorlogen. Deze unieke combinatie maakt dat Armands leven model staat voor een verhaal vol naastenliefde en hoop. Bovendien is hij (sorry Romelu, Kevin en Eden) met voorsprong de belangrijkste Rode Duivel ooit. Ons nationale elftal dankt haar bijnaam aan Armand. Hij streed in de loopgraven als arts, behaalde met de Rode Duivels goud op de Olympische spelen van 1920 en ontwikkelde na WOII een veelbete­kenende politieke carrière. Moest hij een Amerikaan ge­weest zijn, was zijn verhaal al 6 keer verfilmd.

Wellicht is dit verhaaltje ook jullie niet onbekend: “Kerst­avond 1914 – aan het front gebeurde er iets wonder­baarlijks. WOI werd gepauzeerd. De kanonnen zwe­gen en aan beide kanten van de frontlinie klauterden Duitse en geallieerde soldaten uit de loopgraven. Over het niemandsland weerklonken kerstliederen. De soldaten verbroederden met een partijtje voetbal. De dag erna was het weer oorlog.” Of dit verhaal waar is, valt zwaar te betwijfelen. Maar een mooi verhaal is het wel. En het stond de makers van theatervoorstelling ARMAND vooral toe om de geschiedenis van België op een unieke manier te benaderen: via voetbal.

Kevin Van Doorslaer kruipt in de huid van Armand Swartenbroeks en reist terug in de tijd om unieke herinneringen op te rakelen. Voetballen vliegen je om de oren en dankzij de videoprojectie beleef je alles alsof je aan de zijlijn staat van het voetbalveld, in Armands dokterskabinet of aan het front tijdens WOI. De voorstelling speelde al in meer dan 50 zalen in binnen- en buitenland en wist zowel voetballiefhebbers als -haters te ontroeren.


van en met Moody Blue Productions (productie), Dirk Dobbeleers & Marc Hendrickx (tekst), Kevin Van Doorslaer (spel), Yoeri Lewijze (regie), Sam Brosens (regieassistentie)